site
stats


Σχετικά με το Μετεωρολογικό Σταθμό Βύρωνα

      Ο Μετεωρολογικός Σταθμός Βύρωνα είναι καθαρά μια ερασιτεχνική προσπάθεια, που ξεκίνησε από την αγάπη μου για την τεχνολογία και την επιθυμία μου να διευρύνω τους ορίζοντές μου στον τομέα της Μετεωρολογίας. Η λειτουργία του ξεκίνησε στις 10 Οκτωβρίου του 2011, στη περιοχή Ανάληψη του Δήμου Βύρωνα, ο οποίος είναι προάστιο στο Βορειοανατολικό τμήμα της Αττικής και το όνομά του το πήρε από το φιλέλληνα Λόρδο Βύρωνα, τον Ιανουάριο του 1924, με τον εορτασμό των 100 ετών από το θάνατό του.
       Η ιστοσελίδα τροφοδοτείται από έναν μετεωρολογικό σταθμό της Oregon Scientific τύπου WMR 100N. Ενας ακόμα σταθμός τύπου WMR88 υπάρχει διαθέσιμος στη περίπτωση που προκύψει πρόβλημα με τον πρώτο, ώστε να μη γίνει διακοπή στην ομαλή ροή των δεδομένων. Τα δεδομένα συλλέγονται αυτόματα κάθε ~60-70 δευτερόλεπτα και η ιστοσελίδα ενημερώνεται κάθε 10 λεπτά (διαγράμματα και δεδομένα), από το λογισμικό Virtual Weather Station (Internet edition).
      Ο σταθμός αποτελείται από ένα ανεμόμετρο (τοποθετημένο σε ιστό ύψους 7 μέτρων), ένα βροχόμετρο (στερεωμένο σε μάρμαρο), δύο αισθητήρες θερμοκρασίας - υγρασίας (τοποθετημένοι ο ένας σε ξύλινο μετεωρολογικό κλωβό και ο άλλος σε πιατοκλωβό), αμφότεροι μηχανικά αεριζόμενοι και έναν αισθητήρα μέτρησης υπεριώδους ακτινοβολίας UV. Όλοι οι αισθητήρες είναι τοποθετημένοι σε βέλτιστες θέσεις για την υψηλότερη δυνατή ακρίβεια, ενώ τα δεδομένα τους στέλνονται ασύρματα στην κονσόλα. Ο σταθμός (το υλικό μέρος) παρακολουθείται διαρκώς για την αξιοπιστία των δεδομένων του.
      Στις 26 Μαΐου 2018 τοποθετήθηκε στην οροφή του πιατοκλωβού πιάτο διαμέτρου 40 εκατοστών για απόλυτη ηλιοπροστασία(πιατοκλωβός «σομπρέρο»). Επιπλέον αντικαταστάθηκε ο υπάρχων ανεμιστήρας με μεγαλύτερο, διαμέτρου 8cm, για καλύτερη ροή του εισερχόμενου αέρα. Ο εν λόγω ανεμιστήρας έχει μεγάλη διάρκεια ζωής καθότι ο άξονας περιστροφής του βρίσκεται ανάμεσα σε ρουλεμάν για λιγότερες τριβές(ball bearing).
      Μετά από 6 συνεχή χρόνια λειτουργίας έγινε αναβάθμιση του σταθμού στις 7/1/2018, με το μοντέλο WMR 200 το οποίο διαθέτει επιπλέον DATA LOGGER,ώστε να αποθηκεύει δεδομένα 291 ημερών!
      Μια ακόμα αναβάθμιση πραγματοποιήθηκε στις 25/1/2019. Ο καινούργιος σταθμός είναι ο Davis Vantage Vue, που συνδυάζει την γνωστή ακρίβεια και αντοχή των σταθμών Davis, σε μία συμπαγή μονάδα που τοποθετείται και ρυθμίζεται εύκολα. Η εξωτερική μονάδα περιέχει τους αισθητήρες ανεμόμετρο-ανεμοδείκτη, βροχόμετρο και αισθητήρα θερμοκρασίας-υγρασίας.Η κονσόλα LCD η οποία επικοινωνεί ασύρματα με τους αισθητήρες, περιέχει το βαρόμετρο, και με την μοναδική λειτουργία Weather Center δίνει επιπλέον πληροφορίες για κάθε μεταβλητή. Στην κονσόλα υπάρχει ακόμα data logger που αποθηκεύει δεδομένα (μέχρι και 6 μηνών) ακόμα κι όταν(ο σταθμός) δεν είναι συνδεδεμένος με τον υπολογιστή.Τα δεδομένα από όλους τους αισθητήρες,συλλέγονται κάθε 2,5 δευτερόλεπτα από την κονσόλα.Τέλος στην ιστοσελίδα μας ανανεώνονται κάθε 5 λεπτά τα δεδομένα και κάθε 10 λεπτά τα διαγράμματα, από το λογισμικό Virtual Weather Station.
       Ο μετεωρολογικός σταθμός Βύρωνα ανήκει στο Ελληνικό δίκτυο ιδιωτικών μετεωρολογικών σταθμών meteoclub.gr και ταυτόχρονα στέλνει τα δεδομένα, όλο το 24ωρο σε διεθνείς και Ελληνικούς μετεωρολογικούς ιστότοπους, όπως το Weather Underground, το Awekas, το Ελληνικό metar.gr, το PWS Weather, το δίκτυο σταθμών του Davis Weatherlink, το Weathercloud και το European Weather Network. Παράλληλα με τα μετεωρολογικά στοιχεία, μεταδίδει και εικόνα με γενική άποψη του ουρανού στο Βύρωνα από 3 δικτυακές κάμερες που υπάρχουν εγκατεστημένες για αυτό τον σκοπό και περιγράφονται αναλυτικά παρακάτω.

Φωτογραφίες από τον μετεωρολογικό σταθμό και τις κάμερες

Το ανεμόμετρο(Oregon)
Το βροχόμετρο(Oregon)
Ο μετεωρολογικός κλωβός
Ο πιατοκλωβός «σομπρέρο»

Ο αισθητήρας UV(Oregon)
Davis Vntage Vue
Αποψη των 2 μετ. σταθμών
Η κονσόλα(Oregon) με τους αισθητήρες

Hikvision DS-2DE3204W-DE
Hikvision DS-2CD2232-I5
Hikvision DS-2CD2020F-I
Οι τρεις κάμερες

Σχετικά με τις κάμερες

       Η πρώτη web κάμερα είναι η LifeCam Studio. Στερεωμένη στα 8 μέτρα, ιστού ύψους 13 μέτρων,συνδέεται στη USB είσοδο netbook με τρία ενεργά καλώδια USB (HQCC-147HS), μήκους 5 μέτρων το καθένα. Για τη προστασία της από τις καιρικές συνθήκες ειναι τοποθετημένη σε αδιάβροχο κάλυμμα αλουμινίου (TSH-04), στερεωμένο σε περιστρεφόμενη βάση (TSB-60), με ανεμιστήρα που ενεργοποιείται όταν η θερμοκρασίαυπερβεί τους 37oC και θερμαινόμενο από ειδική αντίσταση τζάμι για την απομάκρυνση των υδρατμών, όταν η θερμοκρασία είναι κάτω από 10oC. Για την καλύτερη προστασία της από την ηλιακή ακτινοβολία, περικλείεται από φελιζόλ πάχους 2 εκατοστών.
Μετά από 2 συνεχή χρόνια λειτουργίας, στις 20 Ιουνίου 2015 αντικαταστάθηκε από τη δικτυακή κάμερα υψηλής ανάλυσης Hikvision DS-2CD2232-I5, για ακόμα καλύτερη θέαση των μετεωρολογικών φαινομένων.
       Η δεύτερη web κάμερα είναι η LifeCam Studio. η οποοία βρίσκεται στον ίδιο ιστό με την πρώτη, με τα ίδια ακριβώς παρελκόμενα. Στις 13 Δεκεμβρίου 2017 αντικαταστάθηκε από την δικτυακή κάμερα υψηλής ανάλυσης Hikvision DS-2CD2020F-I, για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα όσον αφοράστην πανοραμική απεικόνιση.Τώρα πλέον δύο δικτυακές κάμερες αποτυπώνουν με τον καλύτερο τρόπο τον βορειοδυτικό ορίζοντα.
       Η τρίτη web κάμερα είναι η LifeCam Cinema. Τοποθετημένη σε άλλο ιστό ύψους 7 μέτρων, συνδέεται στη USB είσοδο netbook με ενεργό καλώδιο μήκους 15 μέτρων (equip-133311), προστατευμένη όπως και η πρώτη με κάλυμμα αλουμινίου ίδιων προδιαγραφών, στη οροφή της οποίας υπάρχει κολημένο κομμάτι από dowπάχους 3 εκατοστών. Στις 13 Απριλίου 2018 μετά από 5 χρόνια λειτουργίας, αντικαταστάθηκε από την δικτυακή κάμερα θόλου υψηλής ανάλυσης Hikvision DS-2DE3204W-DE, για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Οι δύο δικτυακές κάμερες έχουν βορειο-δυτική κατεύθυνση, η τρίτη νοτιο-ανατολική, ενώ το λογισμικό τους είναι το freeware tincam.
       Τέλος η εικόνα της πρώτης κάμερας του Βύρωνα ταξιδεύει ζωντανά όλο το 24ωρο σε 18 διεθνή και Ελληνικά δίκτυα καμερών,
τα εξής Earthcam, Lookr, webcameras.gr, wunderground.com, webcamplaza.net, Webcam Galore, The-Webcam-Network, camvista.com, earthcam.gr, Web cams in Attiki, Webcams.travel, Onlinecamera.com, Meteo-news.gr, WorldCam.eu, Patrick Senecal, Webcam-4insiders.com, weather.gr και WEBCAMWORLD.com.Παρατηρήσεις και σχόλια για το σταθμό και την ιστοσελίδα, μπορείτε να στέλνετε με στον υπεύθυνο του σταθμού Κώστα Ζαφειρόπουλο.